Poskupljuju sve vrste goriva

Bez autora
Jan 24 2011

Poskupjet će sva goriva na Ininim benzinskim crpkama, doznaje HTV. Nije nam potvrđeno koliko, no dobili smo iznos gornje granice poskupljenja koju je prodavačima odobrilo Ministarstvo gospodarstva. Najviše bi mogao poskupjeti Eurosuper 100 - na 10,3 kn. Nova cijena Eurosupera 98 mogla bi biti 9,94, Eurosupera 95 - 9,57, dizela - 8,35, a Eurodiesela 8,87 kn. To je poskupljenje od 2,2 do 3,5 posto. Hoće li prodavači poskupljenje iskoristiti u cjelosti, ovisi o pojedinoj naftnoj tvrtki. Ovim poskupljenjima cijene su se opasno približile rekordima iz 2008., ali tada je barel sirove nafte na svjetskom tržištu stajao 150 dolara, a danas 92. Drastično su porasle i cijene namirnica. Zapravo mnogo smo puta svjedočili da je poskupljenje sirovina "okidač" za poskupljenje roba široke potrošnje, no ovaj put neke su namirnice poskupjele i deset puta više od goriva.

Poskupljuju sve vrste gorivaPoskupjet će sva goriva na Ininim benzinskim crpkama, doznaje HTV.

Nije nam potvrđeno koliko, no dobili smo iznos gornje granice poskupljenja koju je prodavačima odobrilo Ministarstvo gospodarstva. Najviše bi mogao poskupjeti Eurosuper 100 - na 10,3 kn. Nova cijena Eurosupera 98 mogla bi biti 9,94, Eurosupera 95 - 9,57, dizela - 8,35, a Eurodiesela 8,87 kn.

To je poskupljenje od 2,2 do 3,5 posto. Hoće li prodavači poskupljenje iskoristiti u cjelosti, ovisi o pojedinoj naftnoj tvrtki. Ovim poskupljenjima cijene su se opasno približile rekordima iz 2008., ali tada je barel sirove nafte na svjetskom tržištu stajao 150 dolara, a danas 92.

Ne bi trebalo biti domino efekta

Drastično su porasle i cijene namirnica. Zapravo mnogo smo puta svjedočili da je poskupljenje sirovina "okidač" za poskupljenje roba široke potrošnje, no ovaj put neke su namirnice poskupjele i deset puta više od goriva. Zanimljive su tvrdnje ekonomskih analitičara i sindikalista koji podsjećaju da gorivo ne prelazi 5 posto u ukupnim troškovima proizvodnje. Tako da pravog razloga za poskupljenje hrane u korelaciji s gorivom nema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik